Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

Το ταξίδι προς την δική μας Ιθάκη.'' Ποδόσφαιρο το [poδósfero] Ο42 : ομαδικό ΑΘΛΗΜΑ, που διεξάγεται σε ειδικό χώρο (γήπεδο), μεταξύ δύο ομάδων που η καθεμιά διαθέτει έντεκα παίκτες, οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένους κανόνες και με την επίβλεψη διαιτητή, προσπαθούν να προωθήσουν (κυρ. με τα πόδια) μια μπάλα στην αντίπαλη εστία και να επιτύχουν τέρμα (γκολ). ''

'' Οπαδός: Αυτός που υποστηρίζει μια ιδεολογία, ένα κόμμα, μια ομάδα.                         
 ''οι φανατικοί οπαδοί ακολουθούν την ομάδα τους σε όλους τους αγώνες.'' ''

Δίπλα σ'αυτές τις 2 έννοιες,καθένας μπορεί να προσθέσει μία (άντε δύο) λέξεις,που γι'αυτόν μπορεί να σημαίνουν πολλά.Την ποδοσφαρική ομάδα που υποστηρίζει για παράδειγμα.
'Αλλος την υποστηρίζει από πάππου προς πάππου.'Αλλος γίνεται από επιλογή,από τύχη είτε και άθελά του.
Κατόπιν,το επόμενο στάδιο είναι αν θα επιλέξεις,να είσαι οπαδός ή φίλαθλος.Πολλοί από εμάς,διαλέξαμε χωρίς 2η σκέψη το πρώτο.Μία έννοια που στις μέρες μας έχει ατιμασθεί και χλευασθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Εδώ όμως δεν ήρθα για να σας αναλύσω αυτό.'Ηρθα να σας γράψω για όσα συνέβησαν το Σάββατο.'Οπου για ένα 90λεπτο και παραπάνω,σε μία συνοικεία της Αθήνας,σε ένα ποδοσφαρικό γήπεδο,συναντήθηκαν ετερόκλητοι άνθρωποι,που μέχρι τότε δεν γνωριζόντουσαν και πολλοί από αυτούς μεταξύ τους καλά-καλά,με έναν και μόνο σκοπό : να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μεταξύ των 2 αγαπημένων τους ομάδων.
'Ανθρωποι καθημερινοί,με τις δουλειές τους,τις κοπέλες-αγόρια τους,άνθρωποι με τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες σκοτούρες.'Ανθρωποι οι οποίοι,πέραν όλων των υπολοίπων έχουν μία παράλληλη ιστορική και οικογενειακή (ενδεχομένως)προέλευση.
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι,άφησαν πίσω τους αγκυλώσεις και προβληματικές του παρελθόντος που μπορεί (βλακωδώς) να είχαν μεταξύ τους και αποφάσισαν να πορευθούν σε μία κοινή πορεία,όπως τους αρμόζει.
Κι αυτό γιατί αντιληφθήκαν πως το ποδόσφαιρο πρωτίστως είναι ένα παιχνίδι.Δευτερευόντως είναι ένα μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα,όπου πηγαίνεις για να περάσεις καλά.Και τρίτο και σημαντικότερο,είναι ένας χώρος ο οποίος σου δίνει την δυνατότητα,να γνωρίσεις πρόσωπα και ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης.'Εννοιες και πράγματα εδώ και καιρό ξεχασμένα.
'Εννοιες τις οποίες,αυτή η μερίδα ανθρώπων αποφάσισε να τις φέρει και πάλι στην επιφάνεια.Αποφάσισε πως πρέπει να βγούν από το συρτάρι και να διοχετευθούν σε νέα μυαλά και να εξωτερικευθούν από τα παλαιότερα.Δεν λέει κανείς πως θα τα καταφέρουν,άλλωστε το εγχείρημα από μόνο του,είναι πάρα πολύ δύσκολο.Η προσπαθεία και το ταξίδι προς αυτή την κατεύθυνση είναι που μετράει.Σαν άλλοι Οδυσσέες.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα φέρουμε στα γήπεδα αλλά και στην κοινωνία την αλλαγή.Κι αν δεν το καταφέρουμε,θα ξέρουμε τουλάχιστον πως προσπαθήσαμε.Και θα ξέρουμε πως πέσαμε μαχόμενοι,κερδίζοντας καινούριους και άξιους συνοδοιπόρους δίπλα μας.


Μ' αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς
τριγυρνάμε στα σκοτάδια
κι όμως εσύ δε μας ακούς

Δε μας ακούς που τραγουδάμε
με φωνές ηλεκτρικές
μες στις υπόγειες στοές
ώσπου οι τροχιές μας συναντάνε
τις βασικές σου τις αρχές

Ο πατέρας μου ο Μπάτης (Απρόσιτη μητέρα μορφή από χώμα και ουρανό)
ήρθε απ' τη Σμύρνη το '22 ( θα χαθώ απ'τα μάτια σου τα δυο)
κι έζησε πενήντα χρόνια (μες στον κόσμο)
σ' ένα κατώι μυστικό (σαν πρόσφυγας σ'ένα κατώι μυστικό)

Σ' αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε (αν αγαπούνε)
τρώνε βρώμικο ψωμί (τρώνε βρώμικο ψωμί, του λόγου σου οι πιστοί)
κι οι πόθοι τούς ακολουθούνε (κι οι πόθοι τούς ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή)
υπόγεια διαδρομή

Χθες το βράδυ είδα ένα φίλο
σαν ξωτικό να τριγυρνά
πάνω στη μοτοσικλέτα
και πίσω τρέχανε σκυλιά

Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα
βάλε στα ρούχα σου φωτιά (σαν τον Μάρκο)
βάλε στα όργανα φωτιά ( βάλε στα όργανα φωτιά)
να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα (να κλείσει η λαβωματιά μα τιναχτεί σαν μαυρο πνευμα)
η τρομερή μας η λαλιά (η τρομερη μας η λαλιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου