Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

95 χρόνια μετά

Στις 27 Αυγούστου συμπηρώνονται 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης με τον τραγικό απολογισμό των 600.000 νεκρών ,των 1.500.000 προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα με, το 1/3 των προσφύγων να χάνουν την ζωή τους κατά τον πρώτο χρόνο στην νέα πατρίδα από τις κακουχίες.
Αυτοί οι άνθρωποι  που τον πρώτο καιρό αρνιόντουσαν να μπουν σε σπίτια κάθως πίστευαν ότι θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, μας έμαθαν πολλά ακόμα και όταν είχαν χάσει κάθε ελπίδα. Οι ‘’ξένοι’’ ,οι ‘’τουρκόσποροι’’ έχτισαν μια πατρίδα από την αρχή και κατάφεραν να ριζώσουν ξανά .Δεν μας έφεραν μόνο τα φαγητά και την μουσική τους ,δεν έμαθαν απλά στους ντόπιους να καλλιεργούν σωστά την γη .Έμαθαν σε όλους πως μπορούν να κρατούν ζωντανή την ελπίδα ,πως μπορείς από το τίποτα να φτιάξεις κάτι ,μας έμαθαν ότι αυτό γίνεται όχι μόνο με τη δουλειά αλλά με την οργάνωση και τον αγώνα.
Εφτιάξαν τις όμορφες γειτονιές με τους στενούς δρόμους,που εμείς ακόμα ζούμε εκεί,τον Βύρωνα ,την Καισαριανή ,την Κοκκινιά.Γειτονιές κόκκινες ,ιδεολογικά αλλά κόκκινες και από το αίμα και τις θυσίες των ανθρώπων τους για την λευτεριά της Ελλάδας .
Και αρκετά χρόνια μετά ήρθαν καινούριοι ‘’ξένοι’’, με τις φωτογραφίες τους στο λιμάνι του Πειραία να είναι ίδιες με αυτές που έχουμε στα σπίτια μας από τους παπούδες μας.Και ήμασταν εκεί για να τους βοηθήσουμε ,για να μην περάσουν τα ίδια που πέρασαν οι παπούδες μας.
Υπήρξαν όμως πάλι κάποιοι που πίστεψαν ότι και αυτοί είναι εχθροί ,ότι πρέπει να φύγουν γρήγορά για να μην χαλάσουν τον ‘’ελληνικό μας πολιτισμό’’.Τώρα δεν υπάρχει  δικαιολογία γιατί πλέον ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά .
Ο καλύτερος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των προσφύγων ,είναι να διατηρήσουμε την μνήμη τους ζωντανή ,να μην επιτρέψουμε στις γειτονιές τους να σηκώσει κεφάλι ο φασισμός, να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά ‘’ξένοι’’.
ΥΓ.Στις 27 Αυγούστου του 2017 ,95 χρόνια μετά, η μοίρα τα έφερε ο Απόλλωνας Σμύρνης να παίζει με τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα της Σούπερ λιγκ.Οι ομάδες που έφεραν οι πρόσφυγες έμειναν ζωντανές γιατί αυτές οι ομάδες είναι συνηφασμένες με την ιστορία των ανθρώπων που τις έφτιαξαν στην Σμύρνη και με τους ανθρώπους που τις κράτησαν ζωντανές.Εμείς τα εγγόνια τους την Κυριακή θα είμαστε στην Νέα Σμύρνη για να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή.
Αντώνης  Γ.

Keep the Fire Burning
Basso Rango Ultras

1 σχόλιο :

  1. Φίλε απολλωνιστή, κατ' αρχάς εκτός από τις γειτονιές που αναφέρεις δηλ τον Βύρωνα ,την Καισαριανή ,την Κοκκινιά βλέπω ότι ξέχασες και την Νέα Σμύρνη η οποία είναι η κατ' εξοχήν προσφυγική γειτονιά των Μικρασιατών. Επίσης αυτά τα περί κόκκινης ιδεολογίας να τα ξεχάσεις διότι οι μικρασιάτες δεν ήταν μπολσεβίκοι κομμουνιστές αλλά στην πλειοψηφία τους Βενιζελικοί όπως και αρκετοί Βασιλικοί· κυρίως όμως ήταν -απλά- Έλληνες πατριώτες. Καλό θα ήταν να αφήσεις κατά μέρος τα δήθεν προοδευτικά συνθήματα περί αντιφασισμού κλπ δεν χρειαζόμαστε μαθήματα "δημοκρατίας" αντιθέτως όλοι μας έχουμε ανάγκη από μερικά μαθήματα σύμπνοιας, ομόνοιας και αγάπης για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Τέλος καλό είναι να μάθεις ότι οι μικρασιάτες μπορεί να αντιμετώπισαν την καψυποψία έως και κάποια εχθρότητα από τους παλιο-ελλαδίτες αλλά αυτό που σύντομα απάλυνε τις όποιες -υπαρκτές-
    διαφορές στην κουλτούρα των ντόπιων και των ξένων ήταν η συνειδητοποίηση ότι μετά την ντροπή του 1922, όλοι μαζί, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά σαν αδέρφια που είμαστε να βάλουμε το κεφάλι κάτω να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε να ορθοποδήσει η πατρίδα μας η Ελλάδα από την συγκλονιστική καταστροφή του Αυγούστου του 1922. Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι η Ελλάδα μας ενώνει και δεν μας χωρίζει τίποτα. Με το καλό να έρθετε στην Ν. Σμύρνη σήμερα, είστε ευπρόσδεκτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή