Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Ίδρυση ποδοσφαιρικής ομάδας

Το 1907 έκανε την πρώτη της εμφάνιση η ανεπίσημη ακόμα ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα, που αντιμετώπισε σε φιλική συνάντηση τον Πανιώνιο και τον νίκησε με 2-0, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη χαρά στους κυανόλευκους φιλάθλους, δεδομένου ότι ο Πανιώνιος διέθετε εξαιρετικό ποδοσφαιρικό συγκρότημα.

Η ομάδα του Απόλλωνα το 1919.
Διακρίνονται στις τρεις σειρές οι εξής: Μαγουλάς, Φωτιάδης, Καίσαρης, Γώτης, Γκίλης, Κουγιουντόγλου, Καμπουρόπουλος, Οικονομίδης, Σάμιος, Τσάρλς, Ταλούμης.
                                                             Μια σπάνια φωτο του Απόλλωνα στη Σμύρνη. 

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των κυανόλευκων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Σμύρνης έγινε το 1912, αλλά οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται μετά το 1916. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή, ένας πανίσχυρος Απόλλων επικράτησε στο ποδόσφαιρο της Ιωνίας κερδίζοντας πέντε αλλεπάλληλους τίτλους. Ας σημειωθεί ότι το πρωτάθλημα Σμύρνης διεξαγόταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, της μοναδικής επίσημης αθλητικής αρχής που υπήρχε στην Ελλάδα.

Οι ένδεκα πρώτοι διεθνείς της Ελλάδας που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της
Αμβέρσας του 1920. Τέσσερις ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα: Γκίλης, Γώτης, Φωτιάδης,
Ζαλούμης ήταν μαζί τους. Αριστερά: Φωτιάδης,Γώτης, Ανδριανόπουλος, Καλούδης,
Θ. Νικολαΐδης, Γκίλης, Χατζηανδρέου, Δημητρίου, Χρυσάφης (αρχηγός αποστολής).
Κάτω Α. Νικολαΐδης, Πέππας, Καλαφάτης.
 
 
 
 
  Ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις δόθηκαν με όλες τις ομάδες των αθλητικών συλλόγων της Σμύρνης, καθώς και με ομάδες που απαρτίζον ταν από πληρώματα ξένων πολεμικών πλοίων που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Σμύρνης. Το 1911 νίκησε την ισχυρότατη ομάδα του Αυστριακού θωρηκτού “Βιρίντους”, ο δε ναύαρχος του αυστριακού πολεμικού απήυθυνε θερμότατο συγχαρητήριο γράμμα προς τον Απόλλωνα.

Η ομάδα του Απόλλωνα, που βγήκε για τελευταία φορά πρωταθλήτρια Σμύρνης
 το 1921 - 22.                                                                                                                                             
Πρώτη σειρά άνω: Μαυρομάτης, Χαραλαμπάκης, Χρυσούλης (τερμ.), Φωτιάδης (πρόεδρος), Καμπουρόπουλος, Σάμιος, Παπαγιάννης. 2η σειρά: Γώτης, Γκίλης, Αλεβιζάκης, Ντομένικο. 3η σειρά: Μαγουλάς, Ζεϊμπέκης (αν. τερμ.), Μαρσέλλος.                                                          

Το 1918 νίκησε και την πανίσχυρη ομάδα του αγγλικού “Μηνύτορος 19”, του πρώτου πολεμικού πλοίου που είχε εισπλεύσει στο λιμάνι της Σμύρνης μετά την ήττα της Τουρκίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας (1920) οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Α. Γκίλης, Δ. Γώττης, Ι. Ζαλούμης και Φωτιάδης, πλαισίωσαν την εθνική ομάδα που είχε μεταβεί εκεί.

απο:http://www.apollongs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου